Mark Twain

Huckleberry Finn

DKK 50,00

Varenr.: NVo-2/SKØN. –  Indbundet  og med plastomslag. – 1966. – 291 sider. – Pænt eksemplar. – 50 kr.

Med efterskrift af Ole Storm. – For børn og voksne. – Selvlæsning fra 12 -13 år.

Mark Twain er en opdigtet person, skabt af Samuel Langhorne  Clemens ( født 1835). Skildringen af figuren Huckleberry Finn  skyldes bl.a., at Samuel L. Clemens egen familie , som gik fra nogenlunde tålelige forhold til økonomisk ruin og tvangsauktion. Det gav ham erfaring med fattigdom, ydmygelser og det amerikanske samfunds mørke sider. – Romanen om Huckleberry Finn er skrevet  med både humor  og oprørske undertoner

Gyldendal - 1966

På lager

Beskrivelse

 

HANDLING: I USA levede i 1830erne- 1840erne  en dreng på  13-14 årig  med navnet  Huckleberry Finn, som var blevet ejer af en hel del penge.

Pengene blev  sat i banken, og Huck fik den strenge enkefru Douglas og hendes søster frøken Watson som værger. De to damer prøvede  at gøre et godt menneske ud af Huck, men han foretrakt  at være sammen med sin kammerat Tom Sawyer. Hucks  far var en drukkenbolt, der  dukkede  op for at få fat i Hucks penge, og da  det mislykkes, tager faren Huck med sig ud i en hytte i skoven, hvor han låste Huck inde.

Det lykkes dog  Huck  Finn at flygte ned ad floden og væk  fra sin far,  og   samtidig fingerede han  et overfald, der fik  alle til at tro, han var  død.

Dette er begyndelsen på den eventyrlige fortælling om Huckleberry Finn.

———–

“Bogen er et forsvar for outsideren, den outsider Mark Twain selv var, og det er dette engagement, der fik ham til at dække sine spor så godt, at ingen i samtiden fik færten af, at hans stof var virkelighed – at der var mere af ham selv i Huck Finn, end han ville være ved, og at hans dobbelthed ses klart i de to drenge: Den flinke, boglærde Tom fra samfundets solside, fuld af fantasi og lidt dæmoni, og den flittige proletardreng fra slummen, Huck, som et brutalt liv havde lært at sno sig” (s. 287)