Jeppe Aakjær

Naar Bønder elsker. Skuespil

DKK 75,00

Varenr.: SKØN -Aakjær, J.  – Skuespil i 5 akter. –  Uindbundet. – 120 sider. – 1946. – Pænt eksemplar med uopskårne sider. – 75 kr.

Jeppe Aakjærs “Når bønder elsker” er en kærlighedserklæring til de vestjyske bønder og en skildring af kulturkløften mellem landlivets fred og det pulserende København i det tidlige 1900-tal.

Skuespillet  er skrevet på vestjysk dialekt, men indeholder også en ”oversættelse” til dansk for dem, der ikke er kyndige i vestjysk.

 

Gyldendalske Boghandel - 1946

På lager

Beskrivelse

HANDLING: En gammel hedebonde i Vestjylland er slidt op til marven af hedens ubarmhjertighed, mens hans kone og flere børn forlængst har måttet bukke under. Han har kun een tilbage – en søn, et ægte billede af hans egen ungdoms styrke og kamplyst. Nu har den gamle kun een glæde: At kunne efterlade denne søn en arv, sin lille fattige hedelod. Resultatet  af et langt livs arbejde.

Men sønnen Anton vil ikke arve gården, og han har brudt med sin kæreste, gårdmandsdatteren Kjesten, der er fortvivlet over dette, og som i lang tid har lidt under hans skinsyge og dens voldsomme udslag. Også byens sognefoged bejler til Kjesten.
Bondepigen Kjestens hjerte tilhører Anton, men da præstens nevø Holger Darling kommer på feriebesøg, får Anton sig pludselig en rival. Holger inviterer Kjesten med til København, hvor der gælder andre regler for mænd, kvinder og kærlighed.
Alle tre er præget af de jyske hedebønders vilje og stridige sind, og de to mænds kamp om den samme pige slår bogstavelig talt ud i lyse luer, da sognefogedens gård brænder. Og sognefogeden sætter Anton fast for brandstiftelse, selv om han ved, at Anton er uskyldig.