Smidt, Søren - red

Fra drøm til virkelighed – danske bjergbestigninger. Dansk Bjergklubs jubilæumsantologi 2001

Bog

DKK 85,00

Varenr. 79.695-26. – Uindbundet og med plastomslag. – 2001. – Illustreret. – 172 sider. – Udgået,  men pæn biblioteksbog med stregkode på bagsiden. – 85 kr.

Bjergbestigning er et forholdsvis ungt og moderne fænomen, hvis man tager de historiske briller på. Den moderne idrætslige fascination af bjerge, der slog igennem 1854-1865, har sit udgangspunkt i det ændre syn på naturen, som følge af forøget rejseaktivitet, videnskab og filosofi medførte. Også en god portion romantik var indblandet i interessen for bjerge op gennem 1700-tallet og i første halvdel af 1800-tallet. Indtil da havde bjergene været betragtet som rædselsfulde og afskyelige uriner efter skabelsesprocessen – nærmest som om Guds vrede i særlig grad havde ramt bjergene. Her fandtes også alskens trolde, drager og andet satanisk yngel. Men senere blev bjergene beundret for deres skønhed, og det er et natursyn, der har muliggjort bjerbestigning. Digterne Jesn Baggesen og Friederike Brun var de første danskere, der for alvor lod sig bjergtage. Den 19. april 1951 gik en gruppe bjergbestigningsentusiaster sammen om at stifte Dansk Bjergklub, som dermed blev det første forum for organiseret bjergbestigning i Danmark.

Dansk Bjergklub 2001

På lager

Beskrivelse

INDHOLD: Mirabelia Naturalia 1639. – Naturopfattelse i forandring. – Storvægsklatring i Grønland. – The Sloth og de legendariske briter. – Juvelen på Vert’ens tag. – Mt. Blanc 1877. – De første daner på Hydnefossen. – Bouldering. – En dansk bestigning af St. Gotthard 1789. – Dansk-Svenska Ketilfjeld Expeditionen 1987. – Epic på Grandes Jorrasses. – Er det suset, du søger? – Ama Dablam – en bestigning af verdens smukkeste bjerg. – Gensyn med STaunings Alper. – Volcan Sangay. – Weekendtur på Trollvæggen. – Mt. Everest 1951 – første danske bestigningsforsøg. – Det hvide bjerg. Første danske bestigning en over 8000. – En dansk bestigning af Romsdalshorn 1880. – Sydgraten på Romsdalshorn. – På jagt efter guld. – Et hav af drømme. – En nybegynders drømme. – En nybegynders første rute. – På eventyr i Perus hvide bjerge. – Norge på langs. – Den norsk-danske ekspedition til Staunings Alper 1954. – Wadi Rum. – Rejse til Kullen i Skåne 1786. – Kullen, de første år. – Franska Trick & Svart Magi. – Eventyr på Bornholm.