Hvidt, Kristian

Pynt på gesimsen.

Bog

DKK 110,00

Varenr: 71.63 – 39 / 71.63-50. – Indbundet i hellærred med omslag. – Illustreret. – 196 sider. – Pænt eksemplar. – 110 kr.

Den blomstrende form for dekorationer på ældre bygningers gesimser kan set med nutidige øjne opfattes som en spøg og et udtryk for , at byggeriet 1870-1920 var præget af en mærkelig kunstopfattelse.. Men ornamentikken på facaderne var ikke ment som spøgefuldheder eller udtryk for dårlig smag. Det var tværtimod seriøse folks forsøg på at skabe noget flot, noget festligt i gadebilledet, som savnes i nutidens facader. Oldeforældrenes generation udtrykte deres byggesmag på denne måde, og der var tale om både den gode og dårlige smag ved siden af hinanden fra år 1870 og frem.- Så kig op ! Der findes de synlige tegn datidens arkitekturhistorie med historicismen.

G.E.C. Gad 1983

På lager

Beskrivelse

INDHOLD: Kig op! – Noget om funktion og dekoration. – Det smagløse og det stilfulde. – Begrænsningen i tid og sted. – Om begrebet stil i arkitekturen. – Klassicismens storhedstid og fald. – Senklassicismen indtil 1860. – Omstigning til industrialderen. – 1860ernes drøm, om storbyen. – 1870erne, da Paris var forbilledet. – Ferdinand Meldahl og hans uvenner. – Den dyre og den billige historicisme. – Karnapper og andre udladninger. – Firsernes stuk. – Halvfemserne. – Facadernes flora og fauna. – Kunsten steg, da krisen kradsede. – Farvel dekoration ! – Litteratur. – Billedliste. – Register.-