Irwin, Robert

1001 Nat. En indføring.

Bog

DKK 145,00

I moderne tid er de storslåede kulturskatte i “1001 Nat” blevet reduceret til en håndfuld kliché- og kitschprægede billeder, både i vesten og i den arabiske verden. De fleste mennesker i vesten kender kun den barske arabiske verden fra avisoverskrifterne – Taleban, fatwa, selvmordsbombere, Intifada, demonstrationer, anholdelser og henrettelser. Selv folk, der har besøgt Mellemøsten på forretningsrejser, vender måske hjem uden erindring om andet end lange ventetider for at få udstedt visa, ucharmerende moderne hoteller m.m. ‘

Men der findes også et andet Mellemøsten, som vi kan møde på ethvert anstændigt biblioteks hylder i den vestlige verden – et fortryllet, romantisk og mystisk rige. Når man vover sig i “1001 Nat”s verden, hører man om mægtige dynastiers fald på Allahs bud, og det er indlysende, at den muslimske tro gennemsyrer fortællingerne, men ikke på samme måde, som moderne islamister foretrækker det i dag. Historiefortællerne tog det ganske vist for givet, at hovedpersonerne var troende muslimer, men de var som mennesker behæftet med fejl, som kom til udtryk gennem utroskab, ekstravagance i påklædning, blasfemi og indtagelse af alkohol.

Bogen er med andre ord  en beskrivelse af selve fortællingerne og deres baggrund, mens selve fortællingerne må læses andre steder.

Varenr. – Indbundet i hellærred. – 354 sider. – Pænt eksemplar.

- Oversat af Ole Lindegård Henriksen.

Vandkunsten, 2005.

På lager

Beskrivelse

INDHOLD: Forord. – Indledning. – De skønne vantro. – Bogen uden forfattere. – Oceaner af historier. – Historiefortællerens kunst. – Gadens underholdning. – Underverdenen. – Sexualiteten i litteraturen. – En verden af undere. – Formalistiske læsninger. – Børn af 1001 Nat. – Kronologi. – Register.